Natūraliai rauginta žolelių gira

Receptas: Gaivus, Fermentuotas Gėrimas iš Žolynų | Naminė Gira

Natūraliai rauginta žolelių gira

Kai norisi lengvo ir greito naminio, fermentuoto gėrimo. Vos kelios dienos ir galima atsigaivinti gaiviu gėrimu iš žolynų, medaus ir vandens.

Eiga:

Pastabos:

* Jei vanduo iš krano, paliekame jį pastovėti bent per naktį, jog nugaruotų chloras, jis stabdo fermentaciją.

* Rinktis žolynų mišinį, nes fermentavimo metu sustiprinėja vaistinės žolių savybės.

* Žolynus galite naudoti tokius kokie jums patinka. Dilgėlės, liepukai, čiobreliai.

Ant kelio dar užvedė ir lb įkvėpė I.Šidlaitės knyga"Natūralus Rauginimas"

Su šiuo receptu mane supažindino bičiulė Gailė sakydama, tu tik su medum pabandyk! Pamatysi, labai skanu!

Taip ir buvo, gardinuosi visą karštą Sicilijos vasarą.

Reikės:

Dosni žolynų sauja (mano derinys juodųjų serbentų lapai, citrininė aloyzija, kraujažolė)

3 v.š.medaus

3L šulinio ar šaltinio vandens (galima keisti iš čiaupo*)

  1. Šiltame vandenyje ištirpinu medų.

  2. Į 3L stiklainį supilu ištirpintą medų, vandenį ir susmulkintus žolynus.

  3. Stiklainį apdengiu merliuku, ar audiniu pralaidžiu orui ir pastatau šiltoje vietoje.

  4. Laikau 2 ar 3 dienas kambario temp. Vis prieidama pamaišau.

  5. Kai skonis yra tinkamas, supilstau į butelius ( ne iki viršaus) ir keliauja į šaldytuvą.

Gaivinuosi atšaldyta.

Taigi mane traukė lietuviška, rugiais kvepianti gira. Bet čia, Sicilijoje, sunku tokią duoną rasti (dedu duoną riekę rauginimui užvesti). Tad nuo šiol darau fermentuotą gėrimą iš žolynų tik su medumi. Štai jo receptas.